Relationsroller – vad är det?

Relationsroller, har vi verkligen sådana fortfarande? Borde vi inte ha ”vuxit ifrån” det?

Ja, det är en fråga som bara du och din partner kan svara på när ni tittar på er relation. Är det någon uppgift du gör hela tiden i din relation? Som du egentligen inte tycker är så roligt, men det har bara blivit så? Kanske för att det var mest praktiskt en gång i tiden och sedan blir det permanentat…

Så är egentligen alla våra beteenden. Det är därför vi ibland behöver ta oss iväg till terapeuten för att få hjälp att se våra mönster som vi en gång skapade för att det var en klok överlevnadsstrategi. När vi började göra en viss sak på ett visst sätt så var det gynnsamt för oss. Kanske enda sättet att få uppmärksamhet. Eller undgå uppmärksamhet. Eller vad det nu kan ha varit som gjorde att vi valde ett visst beteende. Men det som gynnade oss när vi var 7 år är oftast mindre framgångsrikt när vi är 32. Eller 58. Så även i en relation.

När vi var nyförälskade gjorde vi kanske något för vår partner för att hen uppskattade det så mycket. Även om vi själva inte tyckte det var så kul, så var det värt det för glädjen hos vår partner då. Det funkar ju ett tag, men kanske inte en hel relationslivstid… I olika faser av relationen får vi också anpassa oss till livet och det som är mest praktiskt. Om vi till exempel alltid gjorde frukost på sängen till vår partner när hen sov över i början av vår relation, blir det nog inte så praktiskt när hen flyttar in på heltid… Eller när barnen kommit och uppdelning av ansvarsuppgifter sker baserat på tidstillgång eller var jobbet ligger i relation till affären eller dagis eller vad det nu är.

Det är också så att vi utvecklas och lär oss nya saker och upptäcker nya delar av oss själva medan livet pågår runt oss. Nya insikter kan skapa nya behov och därför behöver vi löpande göra utvärderingar av hur vi fördelar våra gemensamma åtaganden, oavsett om det är för trivseln hemma, barnens skola och fritid, vårt sociala liv, planerna för framtiden eller renoveringen av sommarhuset.

Vem gör vad? En bra lek att göra tillsammans. Låt inte era gamla mönster få leva vidare oprövade resten av livet utan våga ta ut svängarna och prova nytt! Det må så vara att ni kanske ändå går tillbaka till hur ni gjorde det tidigare, men då beror det på ett aktivt och medvetet val, inte slentrian. Och sannolikheten att insatserna uppskattas och ger större glädje och tillfredsställelse till båda ökar dramatiskt.

Övning: Om ni inte gjort det tidigare så titta lite objektivt på er relation. Vem gör vad? Vilka roller har ni? När ni vet vad ni vanligtvis gör, byt roller under en helg eller en vecka. Eller åtminstone en dag. Hur känns det? Vad händer? Dela gärna här med oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...