Äntligen PÅSK!!

För visst är det härligt med traditionella högtider när vi träffar släkten, äter det vi brukar äta och gör det vi brukar göra? Eller? Hur brukar du göra? Är du en person som håller på traditionerna och blir arg när någon föreslår förändringar? Eller är du den som vill prova nytt och inte fastna i gamla mönster?

Det här kan vara känsligt för många eftersom det ofta är andra familjemedlemmar involverade i planerna. Syskon och föräldrar kan ha starka synpunkter och du eller din partner kan bli boven som ”förstör” hela högtiden.

Påsken är kanske inte den mest traditionstyngda högtiden här i Sverige, men den klassiska jul-, påsk- och midsommarbuffén är kanske ett måste hos dig? Hos oss har vi just bestämt att vi skippar den i år, för den kräver rätt mycket arbete innan den är på plats. Och då ska ju det arbetet uppskattas! Våra barn har alltid tyckt mest om köttbullarna och prinskorvarna. Det fanns till och med en tid när makaroner ingick i påskmaten… Även om de nu är vuxna så är inte buffén deras förstaval och varför då lägga ned tiden? Vi spelar nog padel istället…

Hur har du det till påsk? Och på andra högtider? Jag har haft turen att ha väldigt trevliga och sympatiska släktingar så det har alltid varit avkopplande att vara tillsammans med dem. Ingen har heller har skuldbelagt oss om vi valt att göra något annat något år. Nu när jag själv är äldre har jag märkt att det är ganska svårt att inte ta till skuldbeläggningen… Häromveckan försökte jag få min kära son att komma till oss på middag när vår dotter var hemma från Skåne. Han tyckte inte han hade tid. Så jag sa ”Man måste ta reda på de få tillfällena vi har, för vi vet ju inte hur länge vi lever”, varpå Wille svarade – ”Hörru mamma, är du inte lite för ung att spela ut det kortet redan? Som om du var 100 år och satt på ett hem och aldrig fick besök eller nåt?” Tyvärr har jag pratat alldeles för mycket om hur projicering och skuldbeläggning funkar med min familj, så så fort jag försöker använda dem, så får jag tillbaka det i ansiktet direkt… För det är ju så lockande att ta till offret i de här lägena, när man vill något väldigt mycket och inte kan använda våld.

Men skämt åsido, just högtider kan skapa en hel del skav och gnissel. Självklart behöver vi ta hänsyn till våra nära och käras känslor också, och se hur vi kan hitta bra kompromisser. Komma en annan helg än påsken, eller komma på lunch men inte middag etc.  Ibland kan också alkohol orsaka onödiga problem, just vid högtider. Nubben är inte alltid vår bästa vän. Rätt sällan faktiskt. Och om den personen du älskar och lever med vill göra något annat än du vill så kan det också bli ett problem. Även där kan vi spela ut offerkort och dra igång draman för att få vår vilja igenom.

Om det inte är så att du och din partner alltid njuter av de högtider som finns, så kan det vara värt att sätta sig ned och ta ett snack om hur de kan bli mer njutningsfulla. Och är det redan så att ni njuter av högtiderna, fortsätt med det och skänk en tacksamhetens tanke till att ni är så lyckligt lottade! Jag ska vara tacksam och njuta av att vara med mina barn (om de inte meddelar annat efter att ha läst det här😁) och vår familj för jag älskar dessa högtider. Om inte annat är vi ju lediga flera dagar och våren på väg! Så GLAD PÅSK och njut av livet. Glöm aldrig att det är du som är byggmästaren i ditt eget liv👍💪

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...