Värderingar – hur viktiga är de att ha koll på?☀️

Har du jobbat med värderingar på jobbet någon gång? Är de viktiga och brukar din arbetsgivare trycka på dem ofta? Ha dem på väggen som mantran att hålla sig i och vara stolta över? Värderingar står för vilka ni ska vara och hur ni ska bli uppfattade. Därmed säger de hur ni ska bete er på jobbet, både mot kunder och mot varandra.

Jag har gjort det flera gånger och jag tycker det är bra. När det gäller hur vi mår på jobbet och hur mycket energi vi har och får där, är värderingar så viktiga! För att trivas fullt ut på jobbet är det avgörande att dela sin arbetsgivares värderingar. Många gånger kan en brist på inre energi faktiskt bottna i att dina värderingar inte stämmer överens med arbetsgivarens. Det behövs inte så mycket mer eftersom det är så grundläggande med värderingar! För energi sipprar ut, sakta men säkert, om inte dina värderingar möts av motsvarande beteenden.

Vilken väg är den rätta för dig?

Så hur ofta har du funderat över dina värderingar? Och om du lever i en relation eller i en familj, har ni pratat om era värderingar hemma? Det som är basen i hur du och andra beter er mot varandra? Vad som känns viktigt och vad som är mindre viktigt? Jag hade inte gjort det medvetet förrän jag började fundera på det här någon gång när vi hamnade i en diskussion där hemma. Det är ju faktiskt mina värderingar som avgör vad jag tycker är att visa respekt, vad som är ett kärleksfullt beteende och vad som är tillåtet och inte tillåtet i hur vi beter oss mot varandra. Ofta har jag med mig dessa grundvärderingar hemifrån, kanske för att det fanns goda exempel eller kanske för att dåliga exempel visade mig hur jag inte vill ha det. Och är jag sambo har jag och min partner vuxit upp med olika förebilder och kan därför ha helt olika bilder om vad som är rätt och fel. Vilket avspeglar sig på resten av familjen, om du har någon. Vill du ha en långsiktigt hållbar relation och en harmonisk hemmiljö är det här riktigt viktigt att prata om!

Vi utvecklas ständigt och hamnar i nya okända situationer och att då kunna luta sig tillbaka i tryggheten av en värdering, egen eller gemensam, det kan lösa mycket. Precis som på jobbet, när vi ska fatta beslut som inte är självklara. Då är värderingarna en ledstjärna och det kan och ska de också vara i även annars. För vad är viktigast för att må bra? Jo, faktiskt att du är sann mot dig själv. Och när du är sann mot dig själv i alla situationer i, då är du trygg och behåller både kärlek (till dig själv och andra), energi och hälsa.

Den här veckan, strax före nyår, är det alltså dags att lyfta och lufta dina (och kanske dina nära och käras) värderingar! Börja med dina egna. Hur ser de ut? Vad är viktigt för dig? Dela gärna med dig!

Skapa harmoni genom gemensamma värderingar

Att göra inför nästa år!

Fundera på hur dina värderingar ser ut. Titta på hur du lever dina värderingar. Är det något du gör som går emot dina värderingar? Det påverkar både din inre energinivå och dina relationer. Vad kan du göra för att komma till rätta med det här?

Bor du tillsammans med någon eller har en hel familj, ta ett samtal om hur era värderingar ser ut. Titta på den viktigaste för var och en av er, barn som vuxen, och se om ni tillsammans kan hjälpa varandra så den blir mött där hemma. Det sker i era beteenden.

Titta också om ni hittar någon gemensam som är viktig för er alla. Hur yttrar den sig och vilken nytta har ni, var och en, av den? Varför är den viktig? Låt den bli ert ledord 2023 och förenas kring att leva just ert viktigaste ledord. Exempel kan vara GEMENSKAP, ÄRLIGHET, RESPEKT, GLÄDJE, OMTANKE och många, många flera!

Dela gärna med dig här hur det går!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WordPress – Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.